Heeft u een vraag?

Stel hem hier

Kunnen wij u helpen?

Wij zijn bereikbaar via:

  • 0226 - 35 48 48
  • info@afdadviesgroep.nl
Wilt u liever dat wij bellen?

Of stel hieronder uw vraag:

02-05-2017

Is schade door een hoverboard verzekerd?

Iedereen heeft wel eens een hoverboard zien rijden. Leuk speelgoed waar vooral jonge mensen graag gebruik van maken. Leuk. Totdat er schade valt. Want die is namelijk meestal niet verzekerd.

De hoverboard is niet nieuw. Doordat ze steeds goedkoper worden, zie je ze wel steeds vaker op de weg. Echt goedkoop zijn ze nog niet, maar steeds meer mensen hebben het geld er wel voor over.

Wat is een hoverboard?

Het is een mechanisch voortbewogen voertuig. Je zet je voeten op een plateau en door naar links of rechts te buigen kun je sturen. Het is even oefenen, maar als je het onder de knie hebt is het eenvoudig. In veel opzichten zijn ze te vergelijken met de Segway. Al heb je bij de hoverboard nogal wat minder houvast. De hoverboards zijn vooral populair onder jongeren.

Wat is het probleem met de hoverboard?

Officieel is het een motorrijtuig, maar dan één waarvan de wettelijke goedkeuring ontbreekt. En zonder die goedkeuring kan de hoverboard niet als motorvoertuig verzekerd worden. Terwijl dat wel zou moeten. Want voor motorvoertuigen geldt in Nederland een verzekeringsplicht. Temeer daar schades door motorvoertuigen spijkerhard zijn uitgesloten op de persoonlijke WA-verzekering. 
Zou een hoverboard dan ook schade veroorzaken aan de eigendommen van anderen, dan kan die schade feitelijk op geen enkele verzekering verhaald worden. Met als gevolg, dat de bestuurder van de hoverboard zelf de tegenpartij schadeloos zal moeten stellen.  

Mag een hoverboard de openbare weg op?

Nee, de Rijksoverheid geeft aan dat het niet is toegestaan. Niet op de openbare weg en dus ook niet op de stoep. In principe mag je er alleen mee op eigen terrein rijden. Dat mag, maar ook daar zijn schades veroorzaakt door de hoverboard niet verzekerd. 

En wat gebeurt er als de gebruiker zelf schade oploopt?

Een hoverboard kun je niet zomaar besturen. Het vraagt om veel oefening. Je moet er gevoel bij krijgen. En zolang dat gevoel er nog niet is, is de kans op ongelukken vrij groot. Zou de gebruiker door eigen schuld zelf schade oplopen, dan maakt het niet uit dat het motorrijtuig niet verzekerd is. Want de ziekenhuiskosten worden gedragen door de zorgverzekering. Al kan er voor volwassenen in die zorgverzekering natuurlijk wel een eigen risico verschuldigd zijn.

Eigenlijk kan voor de hoverboard maar 1 advies gegeven worden. En dat is 'niet gebruiken'. De niet verzekerde risico's zijn simpelweg te groot. 

Het wachten is op de wettelijke goedkeuring van de hoverboard als motorvoertuig. Dan zal er ongetwijfeld ook een verzekeringsplicht aan gekoppeld worden. Net zoals dat voor de Segway het geval is. 

Meer weten of persoonlijk advies?

Gegevens