Heeft u een vraag?

Stel hem hier

Kunnen wij u helpen?

Wij zijn bereikbaar via:

  • 0226 - 35 48 48
  • info@afdadviesgroep.nl
Wilt u liever dat wij bellen?

Of stel hieronder uw vraag:

28-04-2017

Toekomstig huis financieren met bouwsparen?

Een huis kopen zonder spaargeld gaat niet meer lukken. Want het volledig financieren van de woning lukt vaak nog wel, maar de bijkomende kosten mogen (bijna) niet meer meegefinancierd worden. 

Tot een paar jaren geleden werden hypotheken verstrekt waarmee de woning en de bijkomende kosten konden worden gefinancierd. Waren er ook nog verbouwingsplannen? Dan konden ook die worden meegefinancierd. Want de heersende gedachte was, dat de huizenprijzen toch alleen maar konden stijgen.
Inmiddels is die zeepbel doorgeprikt. Het financieren van bedragen boven de koopsom wordt steeds meer aan banden gelegd. Ter voorkoming van overfinancieringen bij particulieren kunnen bijkomende kosten bij het kopen van een huis dit jaar nog maar voor een heel klein deel worden meegefinancierd. En vanaf 2018 zelfs helemaal niet meer. 

Zonder spaargeld geen huis kopen

Wie dit jaar een huis koopt kan daar nog maar 101% van financieren. Wanneer we een huis nemen van 225.000 euro betekent dit dat van de bijkomende kosten (die ruwweg 10.000 euro bedragen) nog maar 2.250 euro meegefinancierd kan worden. Wat betekent dat de aankoop alleen plaats kan vinden met minimaal 7.750 euro aan eigen geld. 

Er zijn zelfs plannen om in de toekomst nog maar hypotheken tot 80 procent van de waarde van een huis te verstrekken. Op deze manier wordt het risico van overkreditering en te hoge maandlasten natuurlijk voorkomen. Maar een koophuis wordt daardoor voor een steeds kleinere groep bereikbaar. 

Wie plannen heeft om op termijn een huis te kopen, kan dus het beste alvast beginnen met het opbouwen van een kapitaal. Een mens wordt natuurlijk niet blij van de spaarrentes van dit moment, maar op de één of andere manier zal het 'eigen geld' straks toch beschikbaar moeten zijn.
En dan kan bouwsparen een idee zijn. In Nederland kennen wij dat (nog) niet.

Toekomstig huis financieren met bouwsparen

Bouwsparen heeft zichzelf al bewezen, want in Duitsland, Noorwegen en Frankrijk bestaat deze vorm van vermogensopbouw al. Er zijn verschillende variaties mogelijk onder de naam bouwsparen. Eén van de opties is om starters de mogelijkheid te bieden om belastingvrij een kapitaal op te bouwen voor de bijkomende kosten bij het kopen van een huis. Een andere optie is het inzetten van een deel van het pensioenkapitaal, of het sluiten van een spaar en leenovereenkomst in één. Je spaart een bepaald bedrag met een vaste rentevergoeding. Zodra je gaat kopen kun je binnen hetzelfde contract een deel van het noodzakelijke bedrag onder gunstige condities lenen.

Wat gaat de politiek doen?

Het Economisch Instituut voor de Bouw, de Volksbank en een aantal politieke partijen vinden dat het nieuwe kabinet iets moet met bouwsparen. Starters en toekomstige starters op de huizenmarkt moeten geholpen worden bij het kopen van een huis. Deze groep heeft het nu al lastig op de huizenmarkt en volgend jaar wordt het nog moeilijker.

Meer weten of persoonlijk advies?

Gegevens