Heeft u een vraag?

Stel hem hier

Kunnen wij u helpen?

Wij zijn bereikbaar via:

  • 0226 - 35 48 48
  • info@afdadviesgroep.nl
Wilt u liever dat wij bellen?

Of stel hieronder uw vraag:

Partnerpensioen bron van misverstanden

Partnerpensioen, ofwel de pensioenregeling die ten behoeve van de achterblijvende partner ingaat na overlijden van de 'andere' partner, wordt vrijwel altijd afhankelijk gesteld van het 'maximaal op te bouwen ouderdomspensioen'. In veel gevallen bedraagt het 70% van dat ouderdomspensioen. En wanneer u weet dat dit ouderdomspensioen vaak niet meer is dan (eveneens) 70% van het laatste salaris, dan wordt duidelijk, dat het partnerpensioen vaak niet meer bedraagt dan 49% van het laatste salaris.

Daar komt nog iets belangrijks bij.

In het verleden werd voor het verzekeren ervan het partnerpensioen gesplitst in twee onderdelen: het partnerpensioen dat nodig was bij overlijden vóór de pensioendatum(dan wordt er dus nog steeds premie betaald) en het partnerpensioen dat nodig was bij overlijden ná de pensioendatum (want dan wordt er geen premie meer betaald en is er dus een spaarpot nodig).

Wisselde iemand van baan, dan nam hij dus twee (premievrije) pensioenen mee:

  1. de spaarpot die nodig is om met pensioen te kunnen
  2. de spaarpot die nodig is om bij overlijden na de pensioendatum partnerpensioen uit te kunnen keren.

Veel pensioenregelingen zitten tegenwoordig echter heel anders in elkaar. Want wie met pensioen gaat mag tegenwoordig kiezen wat hij wil:

- Ofwel al het gespaarde geld stoppen in een direct ingaand ouderdomspensioen. 
- Ofwel een deel van die spaarpot afsplitsen zodat ook de partner verzorgd achter kan blijven bij overlijden. 
Met als gevolg, dat voor de partner alleen nog een verzekering wordt gesloten, die uitkeert bij overlijden vóór de pensioendatum. 
Het lijkt logisch. Maar de gevolgen zijn immens. Met name wanneer u van baan vernadert.  

Laten we een fictief voorbeeld nemen

Theo heeft een andere baan gevonden. Hij krijgt nieuwe collega's en een nieuwe werkomgeving, Het betekent dat voor zijn 'oude pensioenregeling' niet langer premie wordt betaald. Omdat nu ook de premiebetaling voor het partnerpensioen stopt, vervalt ook de dekking daarvoor. Wat over blijft is een spaarpot die beschikbaar komt op Theo's pensioendatum. 
Theo besluit dat voorlopig zo te laten.  

De nieuwe werkgever kent ook een pensioenregeling. Daarin is tevens een partnerpensioen opgenomen. Theo is gerust gesteld. De partner ook.

En toch.....

We nemen u daarom even mee naar het volgende rekenvoorbeeld. En daarin vergeten we even de AOW-rechten die natuurlijk ook een rol spelen.

Laten we er even van uit gaan dat Theo bij zijn sollicitatie 47 was.
Zijn nieuwe salaris wordt € 40.000
De nieuwe pensioenregeling garandeert 70% op te bouwen aan pensioenrechten. Theo kan straks dus op zijn 67e gaan genieten van € 28.000 ouderdomsinkomen. En het nabestaandenpensioen is daar weer 70% van. De partner van Theo zou het dus moeten doen met € 19.600 wanneer Theo komt te overlijden. 
Denkt Theo......

In de nieuwe pensioenregeling is de pensioendatum gesteld op zijn 67e verjaardag. Werknemers mogen beginnen met 'pensioensparen' op hun 25 e verjaardag. Ze hebben dus 42 jaar de tijd om met maandelijkse premies al dat pensioen bij elkaar te sparen. 
Maar Theo is 47. Hij kan dus nog maar 20 jaren sparen. En dus geldt voor Theo geen € 28.000 pensioeninkomen, maar 28.000 : 42 x 20 = € 13.333 pensioeninkomen. Heel wat minder. Maar dat is niet erg, want Theo had bij zijn vorige werkgever ook voor pensioen gespaard. En dat vult elkaar mooi aan. 

En dat zou best eens kunnen kloppen. Al hangt het wel nauw af van de kwaliteit van de pensioenregeling. 

Maar nu de partner van Theo. 
Die krijgt weer, net als voorheen, 70% van het maximaal haalbare pensioen. De partner krijgt dus 70% van € 13.333 ofwel € 9.333 per jaar. 

Punt.

En dat was het dan.  
In dit geval blijft de partner met een triest inkomen achter.  

Voorbeelden blijven natuurlijk voorbeelden. Want iedere situatie is anders.
Maar wat we hier hebben willen duidelijk maken, is dat het wisselen van baan, in veel gevallen ook gepaard gaat met het wisselen van pensioenregeling. En dat kán nadelig zijn voor de uitwerking van het partnerpensioen.

Hoe u daarmee om moet gaan hangt van veel factoren af. Maar het kan heel erg de moeite waard zijn daar eens over van gedachten te wisselen.

 


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 11-06-2014. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.